Is juicing really good for you?

Nu conteaza cum anume le numim, fie post lichid, cura de sucuri, detox, programele cu sucuri presate la rece au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani. In schimbul unei diete pline de de sucuri sanatoase (mix de fructe si legume) ni se promite sanatate, piele intinerita, pierdere in greutate si o minte mai clara.

Dar este consumul de sucuri benefic pentru organism?
Ca sa raspundem acestei intrebari si sa aflam mai multe detalii am discutat cu nutritionistul Kyla Williams. Articolul complet il gasiti AICI.

Este dieta cu sucuri doar un trend sau este benefica pentru organism ?
De multe ori auzim opinii contradictorii in ceea ce priveste acest subiect. Avem o tabara care sustine o versiune extrema a acestei diete si anume consumul exclusive de sucuri pentru curatarea organismului pentru o durata mai lunga de 10 zile ceea ce este o idee destul de controversata. Cealalata tabara crede ca sucurile trebuie incluse in dieta zilnica ca un supliment, pentru a creste cantitatea de antioxidanti proveniti dintr-o cantitate mare de legume pe care nu ati putea sa o consumati altfle in stare cruda.

De ce trebuie sa ne crestem cantitatea de antioxidanti ingerata, daca avem o dieta sanatoasa si mancam toate grupele de alimente ?
Chiar daca consideram ca putem sa luam toti nutrientii de care avem nevoie printr-o dieta echilibrata, acest lucru nu mai este de actualitate deoarece nivelul acestora este mult mai scazut decat odinioara din cauza pesticidelor din pamant si al drumului destul de lung pe care mancare il face pana ajunge la noi in farfurie.

De asemnea traim in medii inconjuratoare foarte poluate si pline de stres ceea ce face ca corpul nostrum sa aiba mai multa nevoie de antioxidanti. Adevarul este ca cele 5 portii de fructe si legume recomandate de catre autoritati sunt departe de nivelele de antioxidanti care ne sunt necesare. Persoanele active ar trebui sa se uite la 8-10 portii de fructe si legume pe zi, predominant legume. Dar acest lucru nu este realist si aici intervin sucurile presate la rece.

Problema cu sucurile este ca nu toate pot fi considerate la fel, chiar daca multa lume le pune in aceeasi categorie. A bea un litru de suc de portocale pasteurizat care este lipsit de nutrienti si enzime ar putea fi comparat cu a bea apa cu zahar. Sucurile pasteurizate si ieftine care stau pe rafturile magazinelor cu lunile nu confera continut nutritiv de calitate decat o masura de glucoza direct in sange care cauzeaza o crestere a insulinei incurajand depunerile de grasimi. Pe de alta parte sucurile care contin ingrediente proaspete, presate la rece, legume cum ar fi telina, kale, spanac, pere, lamai si ghimbir ne dau multi antioxidanti fara a cauza cresterea insulinei. Este posibil ca gustul sa nu fie chiar asa de placut primele dati cand incercati daca sunteti obisnuiti cu sucurile de fructe dar cu timpul gusturile se educa.

Articolul complet in Telegraph UK


Postari mai vechi Postari mai noi