Probabil că aţi auzit deja multe despre importanţa microbiomului digestiv pentru sănătatea generală. Însă acesta este un element crucial şi în funcţionarea sistemului nostru imunitar, aşadar vă oferim câteva recomandări alimentare centrate pe un microbiom divers şi sănătos. Recomandarile sunt utile si pentru cei care anul acesta s-au infectat cu coronavirus si au trecut prin boala.
Minimizaţi consumul alimentelor procesate
Acestea nu doar că au un conţinut scăzut de nutrienţi şi fibre, dar conţin şi aditivi, grăsimi saturate, emulsificatori, sare şi zahăr, substanţe care, consumate regulat, au un efect negativ asupra sănătăţii microbiomului digestiv. Când gătiţi acasă, încercaţi să le excludeţi din meniu şi să le înlocuiţi cu proteine, cereale integrale şi multe vegetale.
Cu cât aveţi o dietă cu alimente mai variate, în special din registrul vegetal, cu atât microbiomul digestiv va fi mai divers. În loc să mâncaţi zilnic aceleaşi lucruri, combinaţi culorile şi tipurile de alimente. De exemplu: dacă de obicei mâncaţi mere verzi, alegeţi de acum şi mere roşii; luaţi pâine cu secară într-o zi, cu grâu spelta în altă zi şi apoi cu maia. Şi întotdeauna includeţi în dieta zilnică un curcubeu de culori compus din fructe şi legume.
Alegeţi alimente bogate în polifenoli
Polifenolii sunt micro-nutrienţi pe care îi putem obţine din anumite vegetale. Aceştia sunt bogaţi în antioxidanţi şi au nenumărate beneficii protectoare. Compuşii polifenolici provin din vegetale de culoare roşie sau albastră, precum afine, cireşe, ulei de măsline extra virgin şi chiar ceai sau cafea.
Mai multe fibre şi prebiotice
Sistemul nostru digestiv are nevoie de diferite tipuri de fibre pentru a se menţine sănătos, precum cele din alimentele cu amidon rezistent (linte, fasole, ovăz etc.) şi cele cu fibre solubile şi insolubile. Mai are nevoie şi de prebiotice, care sunt necesare pentru ca bacteriile din sistemul digestiv să îşi menţină un echilibru şi o diversitate sănătoase. Prebioticele provin din anumite tipuri de fibre vegetale, amidon rezistent şi compuşi polifenolici ce se găsesc în fructe şi legume. Includeţi în meniul săptămânal cereale integrale, nuci, seminţe, fructe, legume şi leguminoase pentru a vă asigura cantitatea suficientă de fibre şi foarte importantele prebiotice.
Includeţi alimente fermentate
Deşi cândva s-a crezut că reprezintă doar o modă în lumea dietelor, consumul alimentelor fermentate şi-a dovedit între timp beneficiile, precum reducerea diabetului de tip doi, a sindromului metabolic şi a bolilor de inimă, dar şi ajutorul în menţinerea unei greutăţi sănătoase. Alimentele fermentate precum varza murată, kimchi şi kefirul conţin bacterii vii şi nutrienţi care sunt esenţiale pentru microbiomul digestiv.
Şi, desigur, vă puteţi bucura de toate beneficiile unui meniu vegetarian bogat în nutrienţi cu ajutorul planului nostru alimentar, prin care vă livrăm la uşă zilnic cele mai delicioase sucuri şi feluri de mâncare!