Cum sa mancam pentru o minte alerta

A venit momentul să discutăm despre un subiect care ne preocupă intens în prezent: claritate mentală şi gândire înceţoşată (brain fog) – auzim tot mai des că o scădere a abilităţilor cognitive ar fi normală şi că trebuie să o acceptăm. Ei bine, noi vrem să vă spunem că nu e aşa!

 

Cum să mâncăm pentru energie mentală

Creierul nostru foloseşte zilnic 50% din energia calorică pe care o furnizăm corpului, aşa că trebuie să ne asigurăm că îi dăm tot ce are nevoie. În anumite cazuri, postul intermitent (de exemplu, când nu mâncaţi nimic în prima parte a zilei) poate îmbunătăţi funcţiile cognitive, însă, dacă săriţi peste micul-dejun şi apoi simţiţi o stare de epuizare mentală, vă sugerăm să luaţi dimineaţa măcar o gustare. Chiar dacă nu optaţi pentru un mic-dejun bogat şi alegeţi doar de nişte legume cu humus sau iaurt cu fructe, nuci şi seminţe, probabil că veţi observa o înviorare rapidă. Iar dacă doriţi să încercaţi postul intermintent, programul Plant Power Menu e o alegere perfectă.

Creierul şi sistemul nervos au nevoie de consecvenţă, de aceea, atunci când experimentaţi fluctuaţii ale nivelului de zahăr din sânge, puteţi avea stări emoţionale mai intense, predispoziţie spre furie sau o incapacitate de a vă aduna gândurile şi a vă exprima cu coerenţa uzuală. În acest caz, recomandarea este să renunţaţi la postul intermintent o vreme şi să includeţi zilnic cele trei mese principale, fără gustări între ele, dar cu focus pe nutrienţi de calitate si alimente alcaline, astfel încât să evitaţi fluctuaţiile puternice ale glicemiei şi, totodată, stările emoţionale de dezechilibru.

Ne sfătuim uneori clienţii să renunţe complet la orice gustări şi suplimente între mesele principale, timp de o săptămână, nu pentru că ar fi nesănătoase, ci pentru a-şi redescoperi semnalele pe care le trimite corpul când trece prin senzaţia de foame. E un aspect foarte important, căci, dacă alimentăm constant nevoia de a mânca şi ne hrănim imediat ce nu mai simţim saţietate, atunci creierul devine permanent copleşit de aceste senzaţii şi nu se mai concentrează eficient pe alte activităţi.

De asemenea, e important de menţionat impactul pe care timpul petrecut în faţa ecranelor de orice fel îl are asupra abilităţii noastre de a ne concentra. Epuizarea dată de prea multe decizii şi opţiuni, alături de o stare generală de uzare mentală, apar tot mai des în descrierile celor pe care îi consiliem, în special în ultimul an. Să petrecem timp în natură, să pregătim o mâncare de la zero, să stăm de vorbă cu oameni faţă în faţă, pe cât este posibil în aceste vremuri, ba chiar şi doar să ne relaxăm cu o baie fierbinte şi o carte în mână – orice activităţi plăcute fără a arunca ocazional ochii la telefon sau tabletă ajută creierul şi sistemul nervos să nu mai fie supraturate.

Dacă puteţi intercala video call-urile, timpul petrecut pe social media şi privitul ştirilor sau serialelor cu alte activităţi nedepedente de dispozitive, veţi observa, în doar câteva zile, că nu veţi mai simţi acea stare de epuizare cognitivă. În plus, prea multă stimulare tech ne tulbură şi somnul. Ca să explicăm în cifre, o singură noapte de odihnă insuficientă sau cu somn de proastă calitate încetineşte funcţiile creierului cu 30%, ceea ce duce în ziua următoare la alegeri proaste referitoare la mâncare şi astfel se creează un întreg cerc vicios. Aşa că da, putem fi recunoscători tehnologiei pentru multe din viaţa noastră, dar ar fi bine să ne asigurăm că nu ne domină viaţa.


Postari mai vechi Postari mai noi