Intoleranta la gluten: cauze si simptome

Glutenul este o proteina vegetala intalnita in cereale precum grau, orz, ovaz sau secara si in alimente precum pastele (inclusiv lasagna sau tortelinni), painea, berea, pizza, burgerii, produsele de patiserie sau berea. Este folosit si ca agent de ingrosare si de umplutura si atunci poate fi prezent inclusiv in supe, carnuri procesate, muraturi sau dulciuri.  

Afectiuni cauzate de intoleranta la gluten 

Exista trei tipuri de afectiuni care pot fi identificate prin consultarea medicului: 

  • Sensibilitatea non-celiaca la gluten care presupune prezenta unor simptome similare cu cele ale bolii celiace cum ar fi oboseala, diareea sau balonarea. Aceste simptome dispar odata ce evitati alimentele cu gluten. 
  • Boala celiaca este o boala autoimuna severa de obicei mostenita genetic care afecteaza intestinul subtire si poate provoca simptomele sensibilitatii non-celiace si alte complicatii grave cum ar fi dureri articulare si musculare, depresie sau anxietate, dureri abdominale, leziuni intestinale, o rata scazuta de asimilare a nutrientilor care poate duce la anemie. 
  • Alergia alimentara la grau care provoaca un raspuns al sistemui imunitar cu consecinte amenintatoare pentru organism. 

Toate cele trei afectiuni mentionate mai sus pot fi caracterizate ca intoleranta la gluten, persoanele care sufera de aceste afectiuni fiind nevoite sa elimite glutenul complet din alimentatia zilnica.

In timp ce pentru boala celiaca diagnosticul poate fi obtinut prin probe de sange sau biopsie intestinala, in cazul sensibilitatii non-celiace la gluten nu exista un test specific si, dupa verificarea prezentei bolii celiace se elimina glutenul din regimul alimentar si se urmareste evolutia simptomelor. 

Optiuni pentru o alimentatie fara gluten

In supermarketuri exista produse gluten-free care se pot folosi in alimentatia celor care au una dintre cele afectiuni insa oferta restaurantelor este mult mai restransa in Romania din cauza ca multe dintre persoanele care sufera de aceste afectiuni s-au obisnuit cu simptomele si nu au facut demersurile necesare pentru obtinerea unui diagnostic medical. Astfel, multe dintre aplicatiile care ofera servicii de livrare de mancare nici nu mentioneaza prezenta sau absenta glutenului si cel care incearca sa comande preparate lipsite de gluten are optiuni limitate si este deseori nevoit sa-si prepare singur mancarea. 

Meniurile vegetariene pregatite de noi sunt o optiune sanatoasa, fara gluten si cu aport caloric si sunt destinate persoanelor care vor sa stimuleze nivelul natural de energie al corpului cu o dieta bogata in fructe și legume. Atunci cand am conceput aceste retete, am avut o imagine clara asupra a ceea ce ne doream: o solutie sanatoasa, cu aport caloric scăzut si cu o varietate de optiuni pentru fiecare dintre zilele saptamanii.

Rezultatul este un mix perfect intre alimente alcaline si mineralele necesare refacerii pH-ului din organism, adecvat celor care sunt in cautarea unei diete fara gluten, fara zahar si fara lactoza. 

Am descoperit ca prin inlocuirea unor produse precum glutenul, laptele, faina alba, zaharul rafinat, aromele artificiale, carnea incarcata cu hormoni și grasimile nesanatoase, cu legume proaspete și organice, fructe, sucuri cu continut glicemic scazut, grasimi sanatoase și saruri bogate in minerale, nivelul de energie creste, somnul devine mai odihnitor si mintea devine mai limpede. 

Jurnalistul Cristina Bazavan a incercat meniul nostru Plant Power si a descris experienta cu Juiceit intr-un articol denumit Viata fara gluten, fara lapte si fara zahar (in bolile autoimune).

Pentru cei care sufera de boli autoimune, un restart din cand in cand cu “fara gluten, fara zahar, fara lapte” inseamna o usurare extraordinara a corpului. E testat de mine care am experienta si multe intalniri cu medici din domeniu.

Va recomand din meniul Plant Power de la JuiceIt neaparat supa crema de ciuperci (cu multe minunatii langa) si supa de cartofi dulci (cu alte multe minunatii)… sunt divine ca de restaurant Michelin.
Cristina Bazavan

 

Intoleranta la gluten - meniu vegetarian

 


Postari mai vechi